Kayseri’de Sağlık Turizmi Çalıştayının Startı Dünyanın İlk Tıp Fakültesinde Verildi
28 Haziran 2019

Kayseri’de ilk kez düzenlenen “Sağlık Turizmi Çalıştayı”; Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kız kardeşi Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine 1204 yılında inşa edilen ve dünyanın ilk tıp fakültesi olarak bilinen Gevher Nesibe Şifahanesi’nde başladı.

2 gün sürecek olan çalıştayın açılışına, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, AK Parti Kayseri Milletvekillleri Taner Yıldız, İsmail Tamer, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Sema Ramazanoğlu, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, "Cumhurbaşkanımızın sağlık turizmine yönelik talimatları doğrultusunda yapılan çalışmalarla inşallah 2020 hedefimiz olan 5 milyar dolara hep beraber ulaşacağız. Bunun için çalışıp çaba göstereceğiz. Kayseri'mizin çok güzel başarı hikayeleri var. İnşallah hep birlikte turizmin birçok alanında da bu başarı hikayelere yenilerini katacağız. Turizm alanında önemli çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizmi alanında da özellikle üniversite hastanemizin, şehir hastanemizin ve özel hastanelerimizin çalışmaları her türlü takdirin üzerindedir" dedi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da, "Dünyada ticaretin şekli hızla değişiyor. Artık hemen her alanda dedelerimizden kalma usuller ile ticaret yapabilmemiz ve ayakta kalabilmemiz mümkün değil. 2018 rakamlarına göre ülkemize 40 milyon yabancı turist gelmiş. Buna yabancı ülkelerde çalışan Türk asıllı vatandaşlarımızı dahil ettiğimizde bu rakam 46 milyonu bulmuş. Geçtiğimiz yıl turizm gelirimiz 30 milyar dolara ulaşmış, ülkemiz turist sayısı ile dünyada 14'üncü, turizm geliri itibariyle de 8'inci sırada yer almıştır" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Erciyes Dağı gibi önemli bir kış turizm merkezine sahip Kayseri, kültür ve doğa turizmi ile tercih edilebildiği gibi aynı zamanda son dönemlerde de özellikle sağlık turizminde yıldızı parlayan şehirler içerisindedir. Tüm komşu ve hatta bölge illere hizmet veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemizin yanında modern bir Şehir Hastanesi ve çok sayıda özel hastanesi ile Kayseri adeta bir sağlık üssü haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik olarak bir şekilde sıçrayacağını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Sema Ramazanoğlu, "Türkiye bir şekilde ekonomik olarak sıçrayacak. Bu ara sıçrama dönemini hizmet sektörü ile yapacak. Sağlık da bu hizmet sektöründe başrolü oynayacak bir alandır. Bugün işaret fişeğinin buradan atıldığını görüyorum" şeklinde konuştu.

Kayseri'nin bacasız sanayi ile birlikte anılmasının  öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Kayserinin sağlık alanında hak ettiği imkanları dünyayla paylaşmayı, onunda getirisi ile hem Kayseri'ye hem de ülkemize kazanım sağlamayı amaçladığımızı hep söylemiştik. Kendi bölgemizdeki değerlerimizle birlikte sağlık alanında en güzel çalışmaları yapacağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de, "Ülkemiz sağlıkta dönüşüm programı ile sağlıkta dünya standartlarını hızlı ve etkin bir şekilde yakalamış, nitelikli insan kaynakları, rekabetçi fiyat avantajı, ileri teknoloji kullanımı ve uluslararası standartlarda kanıta dayalı hizmet sunumu ile dünyanın önde gelen sağlık üslerinden biri haline gelmiştir. Artık sadece Türkiye vatandaşları değil, yüzbinlerce uluslararası hasta da yüksek kalitede sağlık hizmeti almak için Türkiye'yi tercih etmektedir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturum moderatörlüğünü yapmak üzere kürsüye gelen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “Bu çalıştay; sağlık turizmine ivme kazandırmak üzere Sayın Valimiz Şehmus Günaydın ve Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç önderliğinde düzenlenmektedir. Kendilerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şuan içinde bulunduğumuz bina tarihin ilk tıp eğitiminin verildiği mekandır. Kayseri’de sağlık turizminin geliştirilmesi startının böyle bir mekânda verilmesi çalıştaya ayrı bir anlam katıyor” ifadelerini kullandı.

Gevser Nesibe Şifahanesinde yapılan ilk oturumda USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ‘USHAŞ Tanıtımı ve Türkiye’de Sağlık Turizmi’, Erciyes Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney ‘Genel Kayseri Değerlendirmesi’ ve ASTUDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dt. Ergün Sezer ‘Sağlık Turizmi’ hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdiler.

İlk gün 2, ikinci gün 8 oturumdan oluşacak çalıştay, yapılacak genel değerlendirme ile son bulacak.

• DSC_6364.JPG
  • DSC_6390.JPG