Pediatri Uzmanı Şahin; “Emzirmek Bir Tercih Değil Kanıtlanmış Bir Sağlık Gerekliliğidir”
04 Ağustos 2023

Kayseri Şehir Hastanesi Sosyal Pediatri Polikliniğinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagehan Erdoğ Şahin, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası münasebetiyle anne sütünün önemine değinerek önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Konuşmasına, tüm annelerin ve anne adaylarının dünya emzirme haftasını kutlayarak başlayan Şahin,  “Dünya Sağlık Örgütü Başta olmak üzere çocuk sağlığı ile ilgili kurum ve kuruluşlar tüm bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini 6 aydan sonrada uygun tamamlayıcı gıdalar eklenilerek emzirmenin 2 yaş ve üzerine kadar sürdürülmesini destekliyorlar.

Peki neden anne sütü? Çünkü günümüzde yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki anne sütü mucizevi bir içeriğe sahip. Her annenin sütü bebeğine özgü ve bebeği için en uygun kompozisyonlar ve bileşenlere sahip.  Dolayısıyla da bebeğin beslenmesinde anne sütünün altın standart olduğunu biliyoruz.  Anne sütünü sadece beslenme yönetimi olarak değerlendirmek mümkün değil. İçeriğindeki bağışıklık elemanları da dediğimiz bioaktif bileşenler ve mikrobiyom içeriği sayesinde bebeğin bağırsak florasının uygun gelişmesini ve bağışıklığının doğru olgunlaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere ishalli hastalıklar ve alerji hastalıkları gibi birçok hastalığın önüne geçip onlar için bir kalkan oluşturmakta. Tüm bunlarla beraber bazı uzun vade hastalıklara karşıda anne sütünün koruma sağladığını biliyoruz. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, obezite, kanserler, çocukluk çağı lösemileri ve çölyak hastalıkları gibi hastalıklara karşı da yatkınlığı azaltmakta.

Tüm bunların yanında anneler içinde koruyucu etkilerinden bahsetmek mümkün. Emziren annelerin doğum sonrası depresyon riskinin daha az olduğunu ve uzun dönemde yumurtalık ve meme kanseri başta olmak üzere kanser riskinin azaldığı yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca her geçen gün yeni yapılan araştırmalar anne sütünün yeni bir mucizesini ortaya çıkarmakta. Dolaysıyla emzirmenin bir tercih değil kanıtlanmış bir sağlık gerekliliği olduğunu vurgulamamız lazım.

Anne Bebek Dostu Unvanı taşıyan hastanemizde başta pediatri ve yenidoğan olmak üzere tüm birimlerimizce emzirmeyi yaygınlaştırmak ve korumak için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda doğumdan hemen sonra ilk yarım saatte emzirmenin başlatılmasının, ilk 6 ayda sadece anne sütüyle beslenmenin ve 6. aydan sonra uygun tamamlayıcı gıdalar eklenilerek emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesinin önemini bu hafta münasebetiyle bir kez daha vurgulamak istedik.

Sevgili anneler bebeğinizi anne sütü ile beslemeniz hem sizin hem de çocuğunuzun sağlığı için son derece önemli” dedi.